Τι είναι το βαδιστικό ποδόσφαιρο;

Το Βαδιστικό Ποδόσφαιρο είναι παραλλαγή του κλασσικού ποδοσφαίρου. Διαφέρει ως προς αυτό σε κάποια βασικά στοιχεία:

 • Δεν επιτρέπεται το τρέξιμο (με ή χωρίς την μπάλα)
  Οι αθλητές βαδίζουν, έχοντας πάντα ένα πόδι σε επαφή με το έδαφος.
  Όπως ακριβώς βαδίζουν στο άθλημα του Βάδην στο Στίβο.
  Το τρέξιμο και το τζόκινγκ, θεωρούνται ως φάουλ.
 • Δεν επιτρέπεται η σωματική επαφή
  Η σωματική επαφή χαρακτηρίζεται ως φάουλ.
 • Η μπάλα παίζεται χαμηλά
  και πάντα κάτω από το επίπεδο του κεφαλιού (183 εκ.)
 • Όλα τα ελεύθερα λακτίσματα είναι έμμεσα (εκτός του πέναλτι)
  Στα χτυπήματα φάουλ, η μπάλα πρέπει να έχει ακουμπήσει πρώτα σε έναν άλλο παίκτη, προτού καταλήξει τέρμα, ώστε να κατακυρωθεί ως έγκυρο γκολ.
 • Ο αγώνας διαρκεί 40 λεπτά και διεξάγεται σε δυο ημίχρονα.
 • Οι ομάδες μπορεί να σχηματίζονται βάση φύλου, βάση ηλικίας (άνω των 50, άνω των 60, άνω των 70) ή απλά να είναι μικτές ανεξαρτήτου φύλου ή/και ηλικίας.

Το Βαδιστικό Ποδόσφαιρο έχει ως σκοπό να παίζεται εύκολα, διασκεδαστικά, ελαχιστοποιώντας τους τραυματισμούς:

 • Τρεις μορφές παιχνιδιού
  • 5x5: Με πέντε παίκτες σε κάθε ομάδα (3 κατ ελάχιστο).
  • 6x6: Με έξι παίκτες σε κάθε ομάδα (4 κατ ελάχιστο).
  • 7x7: Με επτά παίκτες σε κάθε ομάδα (4 κατ ελάχιστο).
 • Διαστάσεις γηπέδου (και για τις τρεις μορφές), όχι αυστηρά δεσμευτικές
  • Πλάτος: 25 έως 37 μέτρα. Μήκος: 35 έως 55 μέτρα.
 • Διαστάσεις τέρματος
  • Πλάτος: 3 έως 5 μέτρα. Ύψος: 1,2 έως 2 μέτρα.
 • Διαστάσεις περιοχής τέρματος
  • Ορθογώνια ή ημικυκλική. Εκτείνεται 4 έως 6 μέτρα από το τέρμα.
  • Το σημείο πέναλτι βρίσκεται 6 μέτρα από το μέσο της εστίας.
  • Όταν η μπάλα βρίσκεται εντός περιοχής, παίζεται μόνο από τον τερματοφύλακα.

Τα οφέλη από την άσκηση στο Βαδιστικό Ποδόσφαιρο

Λόγω του μέσου αγωνιστικού ρυθμού, και της απουσίας σωματικών επαφών, οι πιθανότητες τραυματισμού και δυσφορίας είναι πολύ μικρές. Αυτό επιτρέπει, τόσο σε ανθρώπους που ασχολούνταν παλιότερα με το κλασικό ποδόσφαιρο, όσο και σε ανθρώπους χωρίς καμιά προηγούμενη επαφή με το άθλημα, να αθληθούν με ασφάλεια στο Βαδιστικό Ποδόσφαιρο.

Αποτελεί ιδανική περίπτωση άθλησης για άτομα άνω των 50 ετών ή νεώτερα, που θέλουν να αθληθούν σε ομαδικό άθλημα με χαμηλή σωματική επιβάρυνση. Επίσης όλο και περισσότερες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας συμμετέχουν στο Βαδιστικό Ποδόσφαιρο.

Η τακτική συμμετοχή στο Βαδιστικό Ποδόσφαιρο βοηθάει στη ρύθμιση και την απώλεια βάρους, τον έλεγχο της υπέρτασης, τη βελτίωση της αεροβικής ικανότητας, τον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα.
Συμβάλει επίσης σημαντικά στην ψυχική μας υγεία, μειώνοντας το άγχος, βελτιώνοντας την διάθεση και την ποιότητα του ύπνου και καλλιεργώντας θετική στάση για τη ζωή.

Πώς ξεκίνησε

Στο εξωτερικό

Το Βαδιστικό Ποδόσφαιρο εφευρέθηκε το 2011 στην Αγγλία, από τον John Croot της Chesterfield FC, ως μια παραλλαγή του ποδοσφαίρου μέσης έντασης και σωματικής επιβάρυνσης που απευθύνεται κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας.

Η τράπεζα Barclays χρησιμοποίησε το Βαδιστικό Ποδόσφαιρο σε ένα διαφημιστικό της στη Βρετανία, το 2014, με αποτέλεσμα το άθλημα να γνωρίσει μεγάλη διάδοση εκεί.
Το 2017, το τηλεοπτικό κανάλι Sky Sports έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το Βαδιστικό Ποδόσφαιρο, που οδήγησε πολλά σωματεία στην Αγγλία να ιδρύσουν ομάδες ή να ιδρυθούν νέα σωματεία. Σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πάνω από 400 ομάδες Βαδιστικού Ποδοσφαίρου. Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν ομάδες Βαδιστικού Ποδοσφαίρου και ο αριθμός τους αυξάνεται ταχύτατα.

Κάθε χώρα ενδεχομένως να έχει τις δικές της παραλλαγές κανονισμών. Κάτι που είναι φυσιολογικό να συμβαίνει σε ένα τόσο νέο άθλημα.

Λόγω των σημαντικών ωφελημάτων που προσφέρει στη φυσική και πνευματική υγεία το Βαδιστικό Ποδόσφαιρο, τα αμέσως επόμενα χρόνια, αναμένεται τεράστια αύξηση  των ατόμων που θα αθλούνται σε αυτό, σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα

Πρώτη μίλησε για το Βαδιστικό Ποδόσφαιρο στην Ελλάδα η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.) που έχει την έδρα της στα Ιωάννινα το 2018. Η Ε.Ψ.Ε.Π., σε συνεργασία με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου (Ε.Π.Σ.ΗΠ.), διοργάνωσε τον Μάιο του 2018 εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού.
Ταυτόχρονα η Ε.Ψ.Ε.Π. εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο, ενώ προχώρησε και σε αγώνα επίδειξης με ομάδες παλαιμάχων παιχτών της Ε.Π.Σ.ΗΠ. και του ΠΑΣ Γιάννινα.
Υπέβαλε επιπλέον προτάσεις σε ευαγή ιδρύματα για την προώθηση της ιδέας και ξεκίνησε επαφές με ομάδες της βόρειας Ευρώπης για μεταφορά τεχνογνωσίας.
Τέλος, ενημέρωσε και απευθείας ομάδες των Ιωαννίνων για το Βαδιστικό Ποδόσφαιρο και τις προοπτικές του.

Από τέλη Ιουλίου 2021, μετά τα lockdown και τις καραντίνες που επέβαλε η πανδημία του Covid-19, ποδοσφαιρικά σωματεία από όλη την Ελλάδα, ξεκίνησαν την προσπάθεια συγκρότησης της Ένωσης Βαδιστικού Ποδοσφαίρου Ελλάδας και την ένταξή της στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με στόχο τη διάδοση αυτού του αθλήματος χαμηλής έντασης στη χώρα μας.

 

Ομάδες - Σωματεία

Μιλήστε στο Σωματείο Ποδοσφαίρου της περιοχής σας για το Βαδιστικό Ποδόσφαιρο.

Ελάτε σε επαφή με το Δήμο.

Μιλήστε με τους ανθρώπους στο κοντινό σας 5x5 γήπεδο.

Φτιάξτε την ομάδα σας να χαρείτε την άθληση στο ποδόσφαιρο χωρίς επιβαρύνσεις.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Τις επόμενες ημέρες θα εκδώσουμε και οδηγό ίδρυσης και λειτουργίας ομάδας Βαδιστικού Ποδοσφαίρου.